
Które nowotwory bardziej zagrażają cukrzykom?
21 maja 2010, 19:37Osoby z cukrzycą częściej chorują na nowotwory, nie wiadomo jednak, czy te dwie choroby mają wspólne czynniki ryzyka, czy też cukrzyca uruchamia np. w organizmie procesy zapoczątkowujące nowotwór bądź przyspieszające jego wzrost. Z tego powodu naukowcy z Niemiec, USA i Szwecji postanowili przeprowadzić największe jak dotąd badania dot. rodzajów nowotworów występujących u diabetyków.

Znieczulenie miejscowe może wpływać na rozwój dziecięcych zębów
7 września 2015, 12:51U dzieci miejscowe znieczulenie wpływa na rozwój komórek zębów, a więc i samych zębów - twierdzi zespół Binga Hu z Uniwersytetu w Plymouth.

Drożdżak bielnik biały może pokonywać barierę krew-mózg i powodować stan zapalny
5 stycznia 2019, 05:40Drożdżak bielnik biały może pokonywać barierę krew-mózg myszy i wyzwalać odpowiedź zapalną, która skutkuje tworzeniem struktur ziarniniakowych oraz czasowymi łagodnymi problemami pamięciowymi. Co istotne, ziarniniaki mają wspólne cechy z blaszkami występującymi w chorobie Alzheimera, co uzasadnia prowadzenie badań nad długofalowymi neurologicznymi konsekwencjami przetrwałego zakażenia C. albicans.

Alkohol groźniejszy dla mięśni niż dla mózgu?
29 października 2007, 11:41Australijscy naukowcy odkryli, że picie codziennie dużych ilości alkoholu (8 drinków i więcej) przez okres około dwóch lat może doprowadzić do uszkodzenia mięśni szkieletowych.

Mądrzejsza czy lepiej zbudowana - oto jest pytanie...
10 października 2012, 06:17Dotąd sądzono, że sprawność, z jaką wrona brodata (Corvus moneduloides) posługuje się narzędziami, to przejaw wyłącznie inteligencji. Teraz okazuje się, że ptaki te wiele zawdzięczają dwóm fizycznym cechom: niezwykle szerokiemu dwuocznemu polu wiedzenia i prostemu dziobowi.

Wykrywanie emocji w zapachu
1 czerwca 2010, 11:48Partnerzy nieświadomie wyczuwają, i to dosłownie, bo posługując się nosem, szczęście, strach i pobudzenie seksualne swojej drugiej połówki.

Makron z betaglukanem dobrze wpływa na mikrobiom i obniża zły cholesterol
21 września 2015, 10:59W przewodzie pokarmowym ludzi, którzy przez 2 miesiące jedli makaron wzbogacony betaglukanem, jednym ze składników błonnika, zwiększyła się liczebność populacji korzystnych dla zdrowia bakterii i zmniejszyła się liczebność bakterii szkodliwych. Zmniejszył się też poziom złego cholesterolu LDL.

Badanie białek z płynu surowiczego z pęcherzy pomaga szybciej ocenić ciężkość oparzeń
18 stycznia 2019, 12:47Badanie białkowego składu płynu surowiczego z pęcherzy może pomóc w szybszej ocenie głębokości oparzeń i czasu potrzebnego na reepitelizację (ang. re-epithelialization), czyli pokrycie powierzchni całej rany przez warstwę nabłonka.

Poruszanie oczami poprawia pamięć
12 listopada 2007, 11:51Chcesz polepszyć swoją pamięć? Zapomnij o miłorzębie. Zamiast tego zacznij szybko wodzić wzrokiem z jednej strony na drugą przez 30 sekund. Poziome ruchy oczu mają, wg naukowców, spowodować, że obie półkule zaczną się ze sobą intensywniej komunikować, a to z kolei wpłynie korzystnie na naszą pamięć.

Strach zniekształca świadomość przestrzeni
22 października 2012, 08:51Strach zniekształca postrzeganie zbliżających się obiektów, sprawiając, że nie doceniamy dystansu, jaki nas od nich dzieli (Current Biology).